Breaking news
Mysterious death of maid in Uttara -
‘Awami League always comes to power by popular vote’ -
Happy Mahalaya today -
The color of worship in the mind of the season NTV Online -
Iran expressed regret over Ukraine’s decision -
This time, the army announced Rs -

10th Class – History and World Civilization of Bangladesh Chapter 13 : Multiple Choice Questions (71-80)

71. National Memorial Bengali-

i. A symbol of pride

ii. A symbol of glory

iii. A symbol of dignity

Which of the following is correct?

A. i and ii b. i and iii

c. ii and iii d. i, ii and iii

72. Bangabandhu’s Declaration of Independence was disseminated through—

i. transmitter

ii. Telegram

iii. Teleprinter

Which of the following is correct?

A. i and ii b. i and iii

c. ii and iii d. i, ii and iii

73. The objective of forming the ‘Mujibnagar Government’ was—

i. Conducting the liberation war properly

ii. Building resistance against enemies

iii. Formation of world public opinion in favor of liberation war

Which of the following is correct?

A. i and ii b. i and iii

c. ii and iii d. i, ii and iii

74. India helped Bangladesh in the Liberation War—

i. Stay silent during genocide

ii. With combat training

iii. By sheltering refugees

Which of the following is correct?

A. i and ii b. i and iii

c. ii and iii d. i, ii and iii

75. In connection with the ‘Concert for Bangladesh’ program in New York—

i. Pandit Ravishankar

ii. George Harrison

iii. Bob Dylan

Which of the following is correct?

A. i and ii b. i and iii

c. ii and iii d. i, ii and iii

76. Who is the architect of the National Memorial?

A. Moinul Hossain

b. Syed Abdullah Khalid

c. Kamrul Hasan

d. Tanveer Karim

77. Who is appointed special envoy of Mujibnagar government?

A. Tajuddin Ahmed

b. Syed Nazrul Islam

c. Abu Saeed Chowdhury

d. To M. Manjur

78. Mujibnagar government’s brigade force was how many?

A. 3 b. 4

c. 5 d. 6

79. Bangladesh is divided into how many sectors for the liberation war?

A. 10 b. 11

c. 12 d. 13

80. What was the earlier name of Mujibnagar?

A. Mehernagar b. Meherpur

c. Baidyanathtala d. wrestling

correct answer

Chapter 13: 71.d 72.d 73.d 74.c 75.d 76.a 77.c 78.a 79.b 80.c

Kazi Manjurul Islam, teacher, Will’s Little Flower School and College, Dhaka

◀ Multiple Choice Questions (61-70)

The article is in Bengali

Tags: #10th Class History World Civilization Bangladesh Chapter Multiple Choice Questions

PREV Afridi’s daughter cheered by holding the Indian flag in the India vs Pakistan match without getting the Pakistan flag
NEXT Sayem in the land of no return when visiting with friends